escargot kunstloods, Vijfhuizen, prijsvraag

Vijfhuizen - 2010

In de bestaande situatie bij Fort Vijfhuizen zijn fort, dijk en genieloods visueel en fysiek gescheiden door hoogte, positie en routing. Door toevoeging van een toren leggen we de verbinding en creƫren we een visuele prikkel die na binnenkomst ook fysiek de verbinding legt tussen niveaus en elementen. De monumentaliteit van de loods vinden we in haar constructie en door een deel van de gevelbeplating te strippen maken we deze toegankelijk, zichtbaar en tegelijk onderdeel van de kunstloods. De intelligente vormgeving en materialisering van de verschillende ruimtes die de galeries van de kunstloods vormen is bepaalt door het klimaatconcept. Door de nieuwe binnenhuid en de langzaam aflopende volumes van de geschakelde ruimtes fungeert het gebouw als een energiezuinig kanaal waarbij warmte-koude uitwisseling optimaal benut wordt. De glazen entree stelt de monumentale constructie ten toon en nodigt met sculpturale vorm uit het gebouw te betreden en te verkennen.